25-07-05

Algemene tekst over piercings

"GAATJES MET RISICO"S
 
Letterlijk betekent "to pierce" doorboren. De laatste jaren is het een trend: gaten maken in navels, tongen, wenkbrauwen, lippen, neuzen of geslachtsdelen en daar een ringetje of staafje doorsteken. Vooral piercings in da navel zijn populair.
 
Een lichaam om te versieren
 
In veel niet-westerse culturen worden lichaamsversieringen aangebracht om bij de groep te horen. Vaak maken ze deel uit van een inwijdingsritueel. In het westen heeft de lichaamsopsmuk niet zozeer met rituelen te maken, maar spelen andere redenen een rol. De meeste mensen die voor een piercing kiezen, doen dat omdat ze het mooi vinden. Ook het element "zich afzetten tegen de maatschappij" kan een reden zijn. Sommigen kiezen voor een piercing omdat het erotisch is: doorboorde tepels en geslachtsdelen zijn gevoeliger. Bekende mensen laten zich ook meer en meer piercen. Dat zet jongeren ertoe aan om dezelfde piercing te kiezen als hun idool.
 
Gaatjes maken
 
Uiteraard (hopelijk) pierce je je lichaam niet zelf, maar doet een piercer dat. Eerst wordt de huid rond het te piercen weefsel schoongemaakt met ontsmettingsmiddel. Voor het piercen wordt een piercingnaald van chirurgisch staal gebruikt. De plek waar de piercing moet komen, wordt gemerkt. Daarna wordt de naald door de gemerkte plek geduwd. Het sieraad wordt dan in de naald geplaatst. Vervolgens wordt de naald door het weefsel heen gehaald zodat het sieraad op de juiste plaats komt te zitten. Zo, je bent gepiercet.
 
Ringetjes met een risico
 
Optimale hygiëne is steeds belangrijk, zowel tijdens het aanbrengen van de piercing als tijdens de naverzorging. Vooral de eerste maanden leveren meer lasten dan lusten op. Je mag in die periode zeker niet gaan zwemmen, niet onder de zonnebank of naar de sauna. Ga goed na door wie je de piercing laat zetten, want wanneer de regels van de steriliteit niet gerespecteerd worden, kun je ziektes zoals hepatitis of aids oplopen. De andere medische risico's zijn ook niet min: afhangende wekbrauwen omdat de piercer een cruciale zenuw raakte, niet te stelpen bloedingen omdat de piercer een ander in de tong piercete, ontstoken navels omdat de piercer de ring te diep stak, een doorboorde of geblokkeerde urinebuis ... Dermatologen krijgen klachten over de groei van wild vlees, een dikke littekenprop of bruinachtige vertakkingen die rond de ring of spijker groeien en het ethische effect ervan tenietdoen. Piercings in het oor of de mond zijn nog vrij veilig voor ontstekingen, maar doorboringen van de neus, borst en navel of genitaliën vragen veel zorg en nazorg. "Er zijn veel plaatselijke ontstekingen", zegt huisarts Paul Moeremans uit Mechelen. "Hoe lager je op het lichaam gaat, hoe makkelijker je problemen kunt krijgen. Rond de tepel krijg je cysten, in de navel is het moeilijk om de wonde schoon te houden, en zeker bij de geslachtsorganen moet je erg voorzichtig zijn. "Uit de verhalen die Moeremans van patiënten hoort, besluit hij dat sommige piercers 'methodes van 200 jaar geleden gebruiken." "De mensen realiseren zich niet dat als ze een piercing plaatsen, ze een orgaan verminken. Er is één groot geluk: de piercers zetten de juwelen maar op een erg beperkt aantal plaatsen." "Vier jaar geleden stierf een 39-jarige patiënte van Moermans aan de plotse reactie van haar lichaam op het metaal van het gepiercete juweel. De zwaar suikerzieke vrouw had een ring in haar schaamlip laten aanbrengen. Ze kreeg een toxic shock. Na enkele uren overleed ze.
 
Dirk Van Der Auwera, voorzitter van de Belgian Body Art Association, pleit ervoor dat piercer een geregistreerd beroep zou worden om ondeskundigheid te vermijden.
 
Op de tafel
 
In de operatiekamer ondervinden chirurgen meer dan eens dat het geen pretje is om piercings te verwijderen. Het kleinood moet eruit bij belangrijke operaties in de buurt van de piercing, ook bij radiografisch onderzoek moeten bepaalde ringetjes worden verwijderd. Wanneer een patiënt in bewusteloze toestand binnengebracht wordt, staat het medisch personeel vaak machteloos. De verlostang of de diamantschaar worden dan ook bovengehaald om het sieraad los te knippen of te schroeven.
 
Bloed in zakje
 
In Canada en in Groot-Brittanië zitten ze met de handen in het haar. In navolging van zanger Robbie Williams, voetballer David Beckham en The Spice Girls, laten alsmaar meer jonge donoren hun favoriete kunstwerk op hun lichaam tatoeëren of een ringetje in hun lijf schieten. Voor de bloedbanken is die rage een flinke opdoffer. Maar liefst 10% van de potentiële donoren mag immers gedurende één jaar geen bloed meer geven omwille van de piercing of de tatoeage, die bloedinfecties zoals hepatitis B, hiv of andere kunnen veroorzaken. Volgens de Britse Nationale Bloeddienst is die maatregel noodzakelijk omdat noch tatoeëren, noch piercen onderworpen zijn aan hygiënische voorwaarden. Mensen met een piercing of tatoeage zijn overigens niet de enigen die geweigerd worden als bloeddonor. Ook wie recentelijk antibiotica genomen heeft of homoseksuele contacten heeft gehad, ziet zich uit angst voor besmettingsgevaar van de donorlijst geschrapt. In België geldt die regel ook, maar momenteel heeft het nog geen invloed op de inzameling van de nodige hoeveelheden transfusiebloed.
 
Naar: S-Magazine 107, Profiel van het Leven / Het Nieuwsblad
 
 

01:16 Gepost door Blogmaster | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

tong piercing ik wil een tong piercing

Gepost door: tazibi | 21-10-07

tong piercing ik wil graag een piercing

Gepost door: tazibi | 21-10-07

tongpiercing ik mag een TONGPIERCING =D eindelijk na al dat zeuren =D

Gepost door: Esther | 12-11-07

De commentaren zijn gesloten.