05-08-06

PIERCING: TONG

Tong piercings

Mogelijkheden, verzorging, kosten, bijzonderheden en meer


informatie

De tong is een rijk doorbloede spier, die vanuit de keel de mond in komt. De grote takken van de arteria lingualis (tongslagader) zijn duidelijk zichtbaar onder de tong. Met behulp van acht verschillende spieren wordt de tong heen en weer bewogen. Door deze spieren kan de tong dik, dun, lang of kort worden gemaakt. Op het oppervlak en aan de tongranden zitten de smaakpapillen.
Omdat de tong zo rijk doorbloed is, en er zoveel zenuwen aanwezig zijn, is dit een risicovollere piercing. Laat hem daarom alleen uitvoeren door een professionele piercer.
Een tongpiercing is na ongeveer 4 tot 7 weken genezen, hoewel dit natuurlijk bij iedereen anders is. Haal in ieder geval nooit een staafje uit de tong in de genezingstijd, want het gaatje kan dan heel snel dichtgroeien. Ook als de piercing genezen is, groeit hij heel snel dicht als er geen sieraad in zit.
Tongsplijting is langzamerhand ook een rage aan het worden. Daarom heb ik besloten om hier ook goede informatie over te geven, omdat dit een gevaarlijke en ingrijpende ingreep is. Zie "extreme lichaamsversiering" voor meer informatie.
Denk ook even aan beugels: een plaatjesbeugel met een tongpiercing is soms niet zo'n goed idee, aangezien de piercing en beugel dan over elkaar kunnen gaan schuren, of iets dergelijks. Maar zolang als er geen contact is tussen de piercing en de beugel, is het vaak geen probleem.

tong piercing
Het piercen zelf

risico's

Het kan gebeuren dat een onderdeel van de piercing loskomt en wordt ingeademd, of de zwelling zich zodanig uitbreidt dat de ademhaling wordt bemoeilijkt. Hoewel deze complicaties zich niet vaak voordoen, dient men er wel degelijk rekening mee te houden, voordat de tongpiercing wordt geplaatst. Controleer daarom regelmatig of de knopjes nog goed op het staafje geschroeft zitten.
Verder is de tongpiercing ook niet zo onschuldig als hij lijkt. Tandvleesontstekingen, bacterieophopingen rondom het sieraard, of beschadigd tandglazuur (al dan niet door het per ongeluk bijten op de piercing) kunnen voorkomen.
Gelukkig kunnen bijna al deze problemen voorkomen worden door de mondholte goed schoon te houden, en door niet op de piercing te gaan bijten.

verzorging

Door een piercing te nemen, veroorzaak je een wond. En om een wond goed te laten genezen, is het belangrijk, hem goed te verzorgen en zoveel mogelijk met rust te laten. Als je dat niet doet, kunnen er sneller infecties ontstaan, met alle vervelende en pijnlijke gevolgen van dien.

opsomming Je piercing verzorgen doe je als volgt: Spoel je mond met corsodyl (lees wel eerst de bijsluiter, aangezien corsodyl (bevat 0,2%Chloorhexidine) een bruine tandverkleuring kan veroorzaken, die alleen weggaat door je tanden proffesioneel te laten polijsten bij de tandarts.) Als de wond genezen is, is goed spoelen met water voldoende. Je speeksel is vergeven van de enzymen en dat zijn erg goede bacterie-doders.
opsomming In de eerste week na het zetten zwelt de tong flink op. De zwelling kan optreden binnen enkele minuten na het zetten van de piercing, maar kan ook 12 uur op zich laten wachten. Zet in ieder geval je tongpiercing zo vroeg mogelijk in de dag (uiterlijk 3 uur 's middags). Je hebt dan de gelegenheid om de eerste uren van de zwelling te observeren. Als de zwelling optreedt als je ligt te slapen kan dat problemen geven.
opsomming De zwelling kan behoorlijk lastig zijn met eten, drinken en praten, maar het gaat vanzelf over. Haal in ieder geval het staafje er niet uit, want dan groeit de hele zaak zo weer dicht. Met ijs kun je de zwelling koelen. Flink ijsjes eten, of op ijsklontjes zuigen dus.
opsomming Dat is ook de reden waarom je een te lang staafje krijgt na het zetten, om de zwelling op te vangen. Na het genezingsproces is het wel verstandig om een korter staafje te nemen, in verband met beschadiging van tandglazuur. Een te lang staafje kan namelijk over je tanden heen schuren.
opsomming Zolang de zwelling er is: Geen alcohol of sigaretten. Drugs en alcohol verheftigen de reactie van je tong. Denk er aan dat sommige mondwatertjes óók alcohol bevatten (bv Listerine).

tong piercing
Tong piercings

hoe gaat het in zijn werk / kosten

Na spoelen met Listerine - een oplossing van alcohol, thymol, eucalyptol, menthol en water - is de mond 'schoon' genoeg om de plaats van de piercing te bepalen. Plaatsing te ver naar achteren veroorzaakt problemen bij de tongriem. Te ver naar voren verhoogt de kans om op de piercing te bijten. Ook de speekselkliertjes kunnen worden gestimuleerd of juist verstopt raken. Daarna wordt de tong, op de plaats waar de tongpiercing komt, gemarkeerd met gentiaans violet. Een speciale schaar met platte bek wordt net naast de tongriem, om de tong, geklemd. Zodra je flink uitademt, wordt de grote naald door de tong geprikt. Direct daarna wordt de barbell (piercing-staaf) door de ontstane opening geschoven en wordt tot slot ook het onderste metalen balletje op de staaf geschroefd. Bij een uitgestoken tong staat de piercing verticaal; in rust 'leunt' hij iets naar achteren in de mond.
Pijn doet het amper. Dat komt omdat er in het midden van de tong weinig gevoels zenuwen zitten.
De kosten zijn heel erg verschillend, maar ga ongeveer uit van 30 euro voor het piercen, en een staafje schommelt tussen de 15 en 35 euro.
De eerste dagen zal het waarschijnlijk allemaal heel vervelend zijn, en er niet uitzien, omdat je een gezwollen tong hebt, waardoor de piercing ook naar achter helt, maar als je doorzet heb je na een week of wat een mooi sieraad.

eruit?

Ben je hem ooit zat, dan kun je hem er zo uithalen. De tong geneest heel snel, en er blijft geen litteken achter.

tong piercing
Tong piercing

sieraden

De staaf die door de tong gaat, is veelal 1,6 mm dik. De uiteindelijke lengte van de staaf varieert tussen de twee en drie cm. Op het staafje kunnen allerlei soorten knopjes gedraaid worden.
Een nieuw sieraad erindoen kan best lastig zijn als je het voor het eerst doet. Vraag eventueel iemand anders om een sieraad te vervangen. Maar laat de piercing in ieder geval de eerste paar weken zitten!

Wanneer mag je je piercing vervangen door een andere piercing? Op het internet staan veel verschillende tijden. De een denkt dat een piercing na 4 weken genezen is, de ander pas na 10 weken. Waarom hier zoveel verschil inzit, komt doordat iedere wond (piercing) anders is.
Het beste kun je eens goed je piercing bekijken. Zitten er nog korstjes op? Kun je hem bewegen zonder dat je vel meetrekt, en zonder dat het pijndoet? Probeer dan zelf in te schatten of je hem kunt vervangen of niet. Weet je het echt niet, vraag het dan aan je piercer, vlak voordat je hem wilt vervangen.

ying yang
Evenwicht, ver te zoeken met een tongpiercing?

Evenwicht

Volgens oosterse normen zou het menselijk lichaam nooit gepierct mogen worden. Overal lopen energiebanen, en vooral op de tong zitten overal zones, welke in relatie staan met organen in ons lichaam. Piercen verbreekt of prikkelt deze zones continu, wat nadelige gevolgen kan hebben voor ons welbevinden.

De tong is voor de acupuncturist een van de vele plekken waar hij zijn diagnose doet. De tong wordt onderverdeeld in verschillende zones. Elke zone heeft een relatie met een orgaan en met een deel van het lichaam. Een piercing op het midden van de tong kan klachten geven van de maag en milt/pancreas. Vaak zien we bij irritatie van de maag of bij een maagzweer juist op deze plek een zweer of een diepe verticale groeve ontstaan. Deze groeve of zweer is voor de acupuncturist een aanwijzing dat er iets met de maagenergie aan de hand is.
Midden op de tong zien we vaak een dik, wit beslag. Dit kan duiden op stoornissen in de milt en pancreas. Een gestoorde bloedsuikerhuishouding of slijm kan daar de oorzaak van zijn. Het plaatsen van een metaal of een naald in deze zones kunnen een permanente prikkeling geven op dit punt, hetgeen in maagpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, overgeven, klachten van bloedsuiker spiegel –te hoog of te laag- kunnen resulteren.

 

BRON: http://members.home.nl/piercings/soorten/tong/index.html

19:24 Gepost door Blogmaster in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.